În timp ce ferestrele termopan cu tâmplărie din PVC necesită mai multă atenție când vine vorba de întreținere, nici cele cu tâmplărie din lemn nu sunt imune factorilor de mediu. Când discutăm despre longevitatea geamurilor, fie că sunt simple, termopan sau tripan, întreținerea lor periodică este esențială. Găsirea micilor defecte și corectarea lor din timp ne ajută să prevenim deteriorarea lemnului și să ne menținem confortul termic și fonic în casă.

Chiar dacă pentru unii dintre noi mentenanța geamurilor de termopan este ceva intuitiv, pe mulți ne-ar ajuta câteva instrucțiuni. Mai jos vă propunem o listă cu pașii pe care să-i faceți odată pe an pentru întreținerea ferestrelor.

Curățarea de praf a geamului și a tâmplăriei

Folosind o cârpă uscată și neabrazivă, curățați de praf și alte depuneri. Dacă nu ați făcut acest pas destul de des, fiți atenți că de pe partea superioară a ramei geamului este posibil să cadă destul de multă murdărie. Tâmplăria poate avea mai multe șanțuri și spații greu de ajuns cu o cârpă, motiv pentru care e posibil sa fie nevoie să scoateți și aspiratorul.

Spălarea cu detergent

Folosind o cârpă curată, umeziți-o și aplicați puțin detergent pe ea. Deși există multe produse de curățare a lemnului, pentru pasul acesta este foarte bun și detergentul lichid de vase. Chiar dacă după o primă trecere a cârpei peste lemn acesta va părea curățat, micile fisuri se pot ascunde dacă nu insistați mai mult în pasul acesta.

Verificarea geamului termopan sau tripan

Primul aspect pe care să-l urmăriți este apariția condensului în interiorul geamului. Dacă găsiți condens, defectul poate fi unul din două: fie există o fisură în geam, fie aveți un defect la îmbinarea geamurilor. Fisura nu poate fi reparată, dar îmbinarea, în funcție de natura ei, ar putea fi corectată. Când verificați geamul, fiți atenți dacă există fisuri sau crăpături, chiar dacă nu ați observat condens în geamul termopan.

 

Verificarea tâmplăriei

Lemnul masiv dar și lemnul stratificat sunt supuse unor serii de tratamente înainte de a fi folosite în tâmplărie pentru uși sau ferestre. Unul dintre tratamente este lăcuirea, în mai multe straturi și de mai multe feluri, în funcție de destinația tâmplăriei.
Pentru menținerea calităților lemnului, acesta necesită revopsire sau lăcuire periodică.
Verificați tâmplăria pentru fisuri sau crăpături în lemn. În cazul în care identificați aceste defecte, în funcție de dimensiunea lor, acestea pot fi astupate cu rășini epoxidice. Pentru siguranța calității lucrării, recomandăm consultarea unui specialist.

Un alt element care, supus factorilor de mediu, se poate degrada este garnitura care înconjoară geamul termopan și cel de pe cercevea. Cauciucul care stă mult timp în bătaia soarelui se poate rigidiza, devenind mai fragil în fața intemperiilor și a schimbărilor de temperatură. Deteriorările se pot observa și cu ochiul liber dar și la atingere, prin comparație cu cele de pe interior. De asemenea, pe interior, garnitura poate fi verificată și cu o flacără mică ce vă va indica dacă sunt zone defecte prin care trece curent.

O ultimă verificare pe care o recomandăm, dacă este posibil, este poziționarea geamului pe orizontală. În funcție de vârsta clădirii sau de solul pe care este amplasată, pot apărea mici modificări în structura acesteia. Deși mai puțin probabil să se observe de la an la an, un recipient pus pe laturile orizontale ale ramei geamului vă poate indica mai multe probleme dacă nu este perfect orizontal.

Nu în ultimul rând, feroneria este esențială în menținerea confortului în casă. Verificați dacă elementele feroneriei sunt stabile prin simpla atingere a acestora. Fiți atenți și dacă închiderea și deschiderea se face complet. În caz contrar, poate însemna că aveți nevoie de o lucrare mai complexă în care se vor înlocui anumite piese. O ultimă verificare este tot cu flacăra, cand geamurile sunt închise la maxim. Dacă observați că se produce curent, poate însemna că anumite piese s-au uzat.

Poate părea meticuloasă lista pe care o propunem pentru întreținerea geamurilor termopan, dar fără această mentenanță și repararea timpurie ale eventualelor defecte puteți ajunge la costuri mai mari și la perioade de disconfort termic.