În articolele anterioare, v-am spus care sunt calitățile lemnului stratificat și avantajele lui comparativ cu tâmplăria din PVC, când vorbim despre uși și ferestre. În acest articol dorim să vă explicăm mai exact ce este lemnul stratificat, cum este produs și de ce alegem să-l folosim.

Înaintea dezvoltării proceselor de prelucrare a lemnului în diferite prefabricate, lemnul masiv era singura opțiune pentru tâmplărie sau construcții din lemn. Buștenii rezultați din exploatările forestiere nu mai pot fi folosiți exclusiv pentru construcții atât din prisma cererii prea mari cât și a prețului ridicat. Lemnul încleiat și stratificat oferă o soluție acestei situații, putând oferi un număr mai mare de grinzi sau stâlpi dintr-un arbore chiar si mai subțire.

Cum se obtine lemnul stratificat

De la lemn brut la lemn stratificat

Încercând o descriere simplistă, lemnul stratificat ar putea fi definit drept trei scânduri lipite una peste alta. Acestea, împreună, formează prisma din lemn care este folosită la fabricarea tâmplăriei.

Pornind de la buștenii bruți, aceștia sunt mai întâi debitați, decojiți și la urmă tăiați, obținând astfel scândura brută. Scândura este apoi tivită și tăiată în funcție de standardele de mărime necesare, rezultând un alt produs: frizele. Acestea sunt la rândul lor prelucrate prin uscare, eliminarea nodurilor și debitate pe mărimea necesară lipirii, încât să rezulte lamelele pe care le și putem observa în piesele de lemn stratificat. Pasul următor este încleiatul lamelelor prin amestecarea unor rășini și lipirea lor în forma dorită.

Noile produse astfel obținute sunt strânse în prese speciale în care sunt ținute până la întărirea adezivului. La final, lemnul lamelar este curățat de excesul de clei prin șlefuire.

Lemn stratificat

Proprietățile lemnului stratificat

Frumusețea lemnului neprocesat, chiar sălbatic, este foarte greu de egalat folosind materiale prelucrate, dar ele compensează prin eleganță și maleabilitate pe nevoile specifice. Formele pe care le poate lua lemnul stratificat sunt mult mai variate, mai ușor de obținut și la un preț mai mic.

Având mai multe lamele procesate separat, siguranța structurală și rezistența lemnului stratificat crește, portanța fiind aproape dublată. De asemenea, efectul umezelii asupra lemnului lamelar este mult redus. Fiecare lamelă are propria direcție de încovoiere sau de curbare față de lamela vecină, astfel forțele anulându-se per ansamblu. Astfel, lemnul lamelar nu mai “lucrează”. Reacțiile fizice la factorii de mediu sunt reduse – dilatarea sau contracția.

Din punctul de vedere al focului sau al degradării, lemnul stratificat, datorită segmentării, are o rezistență sporită la ardere, înainte să cedeze, dar și la putrefacție, aceasta propagându-se, de obicei, pe lungimea fibrei lemnului. De asemenea, lamelele din componența grinzilor sunt izolate unele de celelalte prin rășina care le lipește și care nu poate fi mâncată de insecte sau de bacterii.

Menținerea în timp a acestor calități este determinată de atenția la întreținerea lor, atât la exterior cât și la interior. Expuse la intemperii și alți factori de mediu, fețele exterioare pot ajunge să aibă straturile superioare uzate.

Ferestre termopan lemn stratificat

La ce poate fi folosit lemnul stratificat

Pentru anumite tipuri de construcții, grinzile fabricate din lemn stratificat au calitățile necesare pentru a le înlocui pe cele din oțel sau beton. În funcție de condițiile de folosire şi de mentenanță, grinzile din lemn pot rezista şi sute de ani.

Mai uzual, lemnul stratificat este folosit în tâmplăria ușilor și a ferestrelor, calitățile acestuia devansând prețul puțin mai ridicat față de alternativele mai ieftine.

Vă invităm să aflaţi mai multe despre tâmplăria realizată de noi, lemnul folosit şi tehnica de lucru la https://wood-style.ro/produse-si-preturi/ şi  https://wood-style.ro/portofoliu/